Ter Apel 2013

 

 

Ter Apel 2013

 

Op 31 augustus en 1 september 2013 was het Verbond van Christophorus te gast op het middeleeuwse evenement van Ter Apel.

Met het prachtige middeleeuwse klooster als achtergrond werden we weer  teruggevoerd in de tijd.

Wat was er allemaal te doen, een realistische veldslag met tientallen re-enactors waaronder kanonniers, boogschutters en zwaardvechters.  Voor de kinderen was er veel te beleven, zoals vechten met echte ridders en kinderspelen.  De kampementen werden goed bezocht, en gastvrij door de bewoners  ontvangen. s’  Avonds was er rond de taveerne een programma met muziek, dans en een wervelende vuurshow. Het evenement is goed bezocht en het was gezellig druk. De weergoden waren ons goed gezind want het was lekker zoning met een aangename temperatuur.

 

 

 

Welkom in Westerwolde

In de middeleeuwen was Westerwolde, waar Ter Apel deel van uitmaakt, ooit een bijna vergeten en erg geïsoleerde streek op de droge gebieden tussen de moerassen.

In 1464 schonk Jacobus Wiltingh, pastoor in Garrelsweer en vicaris in Loppersum, zijn nederzetting Apell aan de Orde van het Heilig Kruis [Ordo Sanctae Crucis] onder voorwaarde dat op deze plek een klooster zou verrijzen. Het klooster is het enige nog bestaande plattelandsklooster van Noordwest-Europa. Sinds 1992 behoort Klooster Ter Apel tot de UNESCO “Top 100” van onroerende objecten in Nederland en is zeer de moeite waard om te bezoeken.