Schokland 2013

 

Schokland 2013

 

In het weekend van 8 en 9 juni hebben wij onze tenten op het voormalige eiland Schokland opgebouwd.

Schokland is een dorp en voormalig eiland in de Noordoostpolder, Nederlandse provincie Flevoland, dat in 1859 om veiligheidsredenen ontruimd werd. De gemeente Schokland werd per 10 juli 1859 opgeheven en bij de gemeente Kampen gevoegd. Tot 1932 lag het als eiland in de Zuiderzee, na de voltooiing van de Afsluitdijk in het IJsselmeer. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt het deel uit van het vasteland.

In dit weekend werd tevens het “uit je tent” evenement georganiseerd en aan ons werd gevraagd om dit van een historisch tintje te voorzien. Dit was de tweede keer dat het verbond het voormalige eiland bezoekt, toen na aanleiding van de opening van de archeo-route. Op omroep Flevoland is dit nog te zien op het verslag wat ze toen  gemaakt hebben.

Wij hebben een ontzettend gezellig weekend gehad op dit prachtige voormalige eiland. Op de zaterdag was het prachtig weer, maar s’ avonds echter bleek waarom dit eiland ontruimd is geweest……. wat is het s’avonds koud daar. Een straffe koude wind waaide over het eiland. De zondag begon bewolkt en wederom was het behoorlijk fris. Na het middageten brak de zon echter door en voelde het veel aangenamer.  Ondanks het misschien tegenvallende weer is het evenement erg goed bezocht en hebben veel mensen kennis gemaakt met het leven op een eiland en in de middeleeuwen en de gebruiken van toen.

We ontvingen van een van de bezoekers (Jan Dijkstra), de volgende powerpoint presentatie..Middeleeuws schokland.

Al met al een erg geslaagd weekend, volgende jaar weer?……wat ons betreft wel.

Schokland4

 

Voor meer informatie over dit weekend of over Schokland, check de website van werelderfgoed Schokland.

 

 

 

 

 

 

 

.