Boogschutter

 

Boogschutters

 

Stukje geschiedenis

Op 19 juli 1333 wordt voor het eerst de vernietigende kracht van de Engelse longbow duidelijk. Edward III verslaat in de Battle of Halidon Hill een leger van 23.000 zware Schotse cavalarie met “slechts” 2.000 boogschutters en 500 ridders. Gedurende de geschiedenis wordt de kracht van de LongBow meerdere malen bewezen in ogenschijnlijk ongelijke strijd. O.a. 1346 Crécy, 1356 Poitiers en 1415 Azincourt.

De strijd bij Azincourt waar 25.000 Franse ridders afgeslacht worden door 5000 Engelse boogschutters en 1000 Engelse ridders.

De Engelse longbow schutter

Met de Engelse Longbow moest je echt leren schieten. In de middeleeuwen in Engeland werd er van jongetjes vanaf een jaar of zes verwacht dat ze iedere zondag in het park gingen trainen met hun Engelse Longbow. Het ging dan niet om het precies leren mikken, maar om de kracht en de techniek te krijgen om een boog met een hoge trekkracht te kunnen gebruiken.

De boogschutters uit de middeleeuwen schoten met bogen tot een trekgewicht van 200 pond, tegenwoordig schieten de meeste mensen boog met een boog tussen de 20 en 60 pond. Verder werd er van de middeleeuwse boogschutter verwacht dat hij minimaal 12 pijlen per minuut schoot.

Tegenwoordig mag je daar tijdens een wedstrijd veel langer over doen. De training in de middeleeuwen was dus niet voor niks. Door deze training werden afstanden tot 300 meter gehaald. Er zijn skeletten van boogschutters gevonden waaraan je kon zien in welke hand ze hun boog vast hielden. De botten van die arm waren veel dikker dan de andere arm.

Het maken van een Engelse longbow/warbow

Er zit een verschil tussen de Engelse Long- en Warbow (oorlogsboog).
Het verschil is dat een Longbow een boog is van iedere treksterkte. Deze bogen worden door de meeste hedendaagse boogschutters gebruikt. De Engelse warbow is ook een Longbow, maar de warbow begint pas bij een trek gewicht van 70 pond. De Engelse Longbow werd gemaakt van Taxus, dit is een van nature gelamineerde houtsoort waarvan de lichte houtsoort de rug van de boog is.

De rug zorgt ervoor dat de boog niet breekt als de pijl is afgeschoten. Het donkere deel van de boog, de buik, is een harder deel van de Taxus, dit hout zorgt ervoor dat de boog heel snel recht word als je een pijl afschiet. Het geeft dus snelheid aan een pijl.

In de middeleeuwen werden de bogen door vele mannen in Engeland gemaakt, want er waren er veel nodig. Tegenwoordig worden er cursussen gegeven om zelf een Longbow te maken, als je iemand hebt die echt begrijpt hoe je een boog kan maken, kan hij het jou ook leren. Er is er echter nog maar een handje vol met mannen die de kunst van het maken van een Engelse oorlogsboog onder de knie hebben. Je moet niet alleen de boog kunnen maken, maar ook mee kunnen schieten. Het is zelfs zo dat er een Nederlander is, Magén Klomp, die het de Engelsen weer leert.

Als je meer wilt weten over het maken van de Engelse Longbow, en hoe er mee geschoten werd kun je ons dat op een van de evenementen waar we heen gaan vragen.

Als je nu zelf een boog of pijlen wilt maken kijk dan eens op de site van Fairbow


-- Download Boogschutter als PDF --