Kok

 

Koks

 

Wij koken zoals in de Middeleeuwen in een ijzeren pan boven een houtvuur. De temperatuur aanpassen gebeurd door de pan hoger of lager te hangen of aan de zijkant naast het vuur te plaatsen.

Vlees, vis of kip wordt gebraden in een pan. Grote stukken vlees, hele kip en gans grillen wij boven het houtvuur aan een spit.

Granen, bonen en rijst zijn de basis voor de warme maaltijd. Wij maken ook stoofpotten van vlees of kip in rode wijn gestoofd en dikke soepen. Bij alle gerechten worden verse groenten gebruikt zoals: Wortelen, kool, prei, wilde spinazie, champignons en uien.

De groente keuze was beperkt in de Middeleeuwen. Toch zijn er vele variaties mogelijk om heerlijke gerechten op tafel te zetten. Naast peper, zout, kaneel, gember, foelie en knoflook worden verse groene kruiden gebruikt om de gerechten en het vlees te kruiden. Peterselie, salie, bernagie en bosuien zijn geliefde kruiden. Ook honing, kaas en amandelmelk wordt als smaakmaker bij de gerechten gebruikt.

Melk was in de Middeleeuwen niet houdbaar, daarom werd er gebruik gemaakt van amandelmelk. Schoon drinkwater was in de Middeleeuwen niet voorhanden.

Bij de maaltijden werd bier, wijn en cider gedronken.