Vis roker

 

visroker

 

Het verhaal van de visroker:

Roken van voedsel is al zeer oud, waarschijnlijk van ver voor de 15e eeuw. Roken wordt vaak gedaan met een combinatie van houtsoorten, en waarom? : de simpele reden is dat men het voedsel gaat conserveren en 3 maanden lang kan bewaren.

Je kunt koud of warm roken, koud is meestal rond de 25 – 30 graden (duurt meestal lang), warm roken is tussen de 60 en 100 graden.
Welke houtsoorten zijn de beste ? : al eeuwenlang een discussie over (is een kwestie van smaak), ik gebruikt meestal een 50/50-combinatie van eik en beuk.

Wat kun je roken : meest geschikt is vis, vlees, kaas en worst. Heden wordt het vaak in een rookoven gedaan, vroeger was dat een stenen schuur (een ‘hang’ ), waarin het voedsel werd opgehangen. Ik rook in een kleine ton, geplaatst op kloostermoppen van rond het jaar 1100, een smeulbak met snippers /briquetten onderin, deksel er bovenop.

Benodigde tijd voor roken : is afhankelijk van gewicht/grootte van het voedsel. Vis is meestal anderhalf tot 2 uur (tenzij b.v. grote zalmforel), worst wordt meestal een uurtje (of iets meer, afhankelijk van temperatuur en gewicht).